Zomerschool Collaboratieve Systemische Praktijken

Een samenwerking tussen vzw Euthopia & het Houston Galveston en Taos Institute

De laatste decennia zijn er heel wat vernieuwende ideeën in het systemische werkveld binnen gesijpeld. De idee van de hulpverlener als expert die dé kennis in zich draagt maakte plaats voor een meer samenwerkingsgericht, collaboratief perspectief. De hulpverlener krijgt daarbij de positie van een conversatiedeskundige, terwijl de cliënt expert blijft van zijn/haar leven. Maar hoe word je nu precies een conversatiedeskundige? Of breder: hoe ga je collaboratief aan de slag met cliënten & hun systemen (paren, gezinnen, teams, …) ?

Als je met deze vragen zit, dan is deze specialistische cursus wellicht iets voor jou! Wij  bieden een intense training aan systeemtherapeuten die zich willen verdiepen in de praktijk van de collaboratieve systemische hulpverlening. Stap voor stap maken de deelnemers zich de theoretische kaders, concepten, principes en methodieken van de collaboratieve systemische benadering eigen. Leren gebeurt in dialoog, door middel van reflectie en experiment, waardoor concepten als de niet-wetende basishouding, dialoog, meerstemmigheid, reflecterende processen, enz. levendig en concreet tastbaar worden.

De cursus werd erkend door de NVRG en maakt deel uit van het  internationaal certificaatprogramma (collaborativepractices.ning.com) dat georganiseerd wordt door het Houston Galveston Institute & het Taos Instituut. Cursisten die gebeten zijn door collaboratieve ideeën & praktijken kunnen aansluitend  – mits een extra leertraject  – eveneens een internationaal certificaat behalen.

“Het is zoals iemand die een mooie viool wil leren bouwen. Je start bij een vioolbouwer en je leert het vak van hem terwijl je tegelijkertijd je eigen speciale touch toevoegt. Je zal nooit dezelfde viool bouwen als je meester…” (Harlene Anderson)

Hoofdopleider: Jasmina Sermijn

In samenwerking met: Bruno Hillewaere, Robert Van Hennik, en internationale gastopleiders per Skype.

Locatie: Landgoed de Hertgang in Halsteren

Prijs: 1.350 euro

Voertaal: Nederlands & basis Engels

Voor wie: Systeemtherapeuten en hulpverleners die als hoofd- of als neventaak werken met kinderen, jongeren, (ouder)paren, gezinnen, families, hun vele netwerken en de problemen die zich binnen deze systemen kunnen voordoen.

Nederlandse deelnemers hebben een door de NVRG erkende basiscursus systeemtherapie van 132 uur voltooid. Belgische deelnemers hebben een 4-jarige opleiding systeemtherapie of 2-jarige opleiding tot systemisch counsellor gevolgd bij een door de Bvrgs erkend instituut.

De cursus is geaccrediteerd door NVRG voor 36 punten.

Aanmelden? stuur je korte motivatiebrief en CV naar: patricia@euthopia.nl