Twee-jarige opleiding systeemtherapie

‘We hebben van nature geen zwakte die ook niet tot kracht kan ontwikkelen’

J.W. Goethe

Om persoonlijke groei en een goed groepsproces mogelijk te maken, kiezen we er voor om de opleiding systeemtherapie zo veel als mogelijk in één geheel aan te bieden.  Dit strookt met onze waarden en onze visie, waarin we een veilig klimaat willen creëren met betrokken opleiders en een brede systemische vorming willen aanbieden.  Om dit mogelijk te maken hebben we één vaste hoofdopleider (Bruno Hillewaere) en een vast opleidingsteam, bestaande uit, naast Bruno, ook Wilco Kroon, Jasmina Sermijn, Charlotte Boonstra, Marco Visser en voor de coördinatie Patricia Bruyn. Daarnaast hebben we nog docenten uit de praktijk van Euthopia die mee opleidingsdagen verzorgen, zoals onze kinder- en jeugdpsychiaters Sofie Michels en Johan Remmerie, en interculturele systeemtherapeut Roxane Warring. Op die manier is er een sterke verbinding tussen de praktijk en opleiding. We werken graag samen en hebben allen een grote liefde voor het vak, dat we graag uitdragen! Bovendien hebben we gericht enkele boeiende gastdocenten, zoals Peter Rober (Context, Leuven) en Greet Splingaer (Rapunzel, België), Erik van der Elst en Jeroen Wierstra (Lorentzhuis), waardoor er continuïteit is enerzijds én een rijkdom aan diversiteit van opleiders anderzijds.

De eerste uren bieden we onze basisvisie aan in systeemtherapie en besteden we aandacht hoe je goed in dialoog kunt treden met cliënten, kinderen, jongeren, echtparen en systemen. Ontmoeting en dialoog zijn sleutelbegrippen in onze opleiding. Daarnaast leer je in het basisgedeelte ook de klassieke stromingen echt goed kennen en toepassen. Tijdens het tweede gedeelte volgt er dan een verdere verdieping en komen er zogenaamde ‘capita selecta’, of specifieke thema’s aan bod. Voorbeelden hiervan zijn omgaan met rouw en verlies, trauma en gezin, scheiding en nieuw samengestelde gezinnen, ervaringsgericht werken, partnerrelatietherapie (meerdere dagen),  enz. Tijdens dit tweede gedeelte komen ook meer recente stromingen uit de systeemtherapie aan bod, zoals de collaboratieve taalbenadering, de dialogische, narratieve en oplossingsgerichte perspectieven. Het boek van Peter Rober, gezinstherapie in de praktijk, dient hierbij als uitgangspunt, samen met onze eigen publicaties, die je kunt downloaden op onze website. Deze zogenaamde postmoderne perspectieven, waarin dialoog, taal en betekenisgeving centraal staan, worden verder uitgediept in een specialistisch blok van 40 uren. Het andere specialistische blok dat we aanbieden is kind, jeugd & gezin. Hierin staat het gezinsontwikkelingsperspectief en het hechtingsperspectief (systemisch uitgewerkt) centraal. Voor dit laatste hebben we een intense samenwerking met Greet Splingaer (Rapunzel) en centrum Hecht (Nicole Muller). Ook verbindend gezag en non-verbale ervaringsgerichte werkvormen komen hierbij aanbod.

Kortom: een boeiende opleiding in een veilige, prettige sfeer waarin je geïnspireerd geraakt en samen met anderen kunt groeien tot systeemtherapeut!

Praktische informatie

Aanmelden kan door een mail te sturen naar opleidingen@euthopia.nl. Eventueel al met uw cv en aanmeldingsbrief.

Hoofdopleider: Bruno Hillewaere

Vaste opleiders: Jasmina Sermijn, Marco Visser, Charlotte Boonstra, Wilco Kroon & Bruno Hillewaere

Gastopleiders: Peter Rober, Greet Springlaer, Elles Punt, Ynske de Koning,Roxane Warring, Nicole Muller, Jeroen Wierstra, Erik van der Elst, Sofie Michels & Johan Remmerie

De volgende opleidingsgroep start in het voorjaar van 2024. Data nog onbekend en volgt z.s.m.

Locatie: Zandberglaan 54, Breda

Kosten: € 7.250,- exclusief supervisie en zelf aan te schaffen boeken.

Losse artikelen/ literatuur wordt aangereikt via onze digitale leeromgeving.

U dient zelf de volgende 3 boeken aan te schaffen;

  • Savenije, A., van Lawick, J., & Reijmers, E. (2014). Handboek systeemtherapie.
    Utrecht: De Tijdstroom.
  • Rober, P. (2012). Gezinstherapie in de praktijk, over ontmoeting, proces en context. Leuven: Acco.
  • Vermeire, S. & Sermijn, J. (2017). Wegen naar her-verbinding, Interactie Academie, Antwerpen (alleen via hun website te bestellen: Bestel boek | Interactie-academie

Studiebelasting; 35 dagen van 6 uur directe lestijd en voorbereidingstijd per lesdag gemiddeld 2 tot 3 uur (opdrachten en lezen)

De opleiding wordt getoetst na 60 uur en 132 uur  d.m.v een schrijfopdracht. De gehele opleiding wordt afgerond door het schrijven van een verdiepend artikel.

Accreditatie loopt via de NVRG

Voor de supervisie hanteren wij ook de richtlijnen van de NVRG. Voor de volledige opleiding en erkenning dien je 3 supervisiereeksen te volgen van 25 uur en 25 uur leertherapie. Dit is mogelijk bij één van de supervisoren/ leertherapeuten bij Euthopia, maar mag ook elders bij een NVRG erkende supervisor/ leertherapeut.

Wilt u zeker weten of u voldoet aan de geschikte vooropleiding of aan welke eisen je moet voldoen om volledig lid te worden?

Kijk dan op de website van de NVRG of bekijk hun opleidingsroute hier.

Om u aan te melden voor de twee-jarige opleiding systeemtherapie (132 uur basis + 2 specialistische blokken: 1.Narratief, dialogisch & oplossingsgericht perspectief en 2. specialistische cursus kind, jeugd & gezin), stuurt u een e-mail met daarin een motivatiebrief en C.V. naar opleidingen@euthopia.nl.

Voor overige praktische en inhoudelijke informatie rondom de opleiding stuurt u een mail naar opleidingen@euthopia.nl. U wordt dan zo spoedig mogelijk terug gemaild.

Naast de NVRG accreditatie is die er ook voor het SKJ, NIP-NVO, NVVP (in aanvraag), register vaktherapeuten en register verpleegkundig specialisten.