Verdiepingsdagen: systemisch en creatief werken met trauma

 

Verdiepingsdagen: systemisch en creatief werken met trauma

In deze verdiepingsdagen werken we met de kracht van verbeelding, door het inzetten van creatieve technieken. We werken vanuit een stevige systeemtheoretische en trauma-sensitieve bedding.

Een deelnemer zegt over de verdieping: Het geeft nog meer zicht op hoe trauma doorwerkt in een gezin/ familie/ generaties en bovenal hoe je op verschillende creatieve manieren hierover in gesprek kan gaan en meer stilstaan bij het gevoel en lichaam. Het verrijkt het gesprek om met (andere) materialen, zintuigen en invalshoeken aan de slag te gaan”.

Systeemtheoretische creatieve ingangen ipv enkel het individueel kader
Wanneer cliënten bij ons komen met klachten die voortkomen uit impactvolle en ingrijpende gebeurtenissen – trauma, verlies, (herhalende) stressvolle en/of schokkende ervaringen – dan gaan we vanuit een systeemtheoretische blik op zoek naar relevante verbindingen en verloren geraakte verhalen. Denk hierbij aan mogelijkheden om fases met elkaar te verbindingen die door alle hectiek van elkaar zijn losgeraakt. Of aan het inzichtelijk maken van interne en externe hulpbronnen, zodat deze ‘in het nu’ toegepast kunnen worden. We kunnen daarmee uitzonderingsposities en/of ontbrekende steunpilaren ten tijde van de impactvolle gebeurtenis(sen) in beeld brengen, maar ook juist de social support die er wél was. Met verbeelding kun je gewenste situaties onderzoeken ook al ontbrak het daaraan in de werkelijkheid.

Het risico van enkel het individuele kader als ingang nemen bij traumabehandeling is, dat gemist wordt hoe trauma een gedeelde wond is; hoe daarmee (gezins)relaties worden geraakt. Hoe een systeem waarin iemand leeft onveiligheid, ongelijkheid, en uitsluiting in de hand kan werken. Maar ook hoe de omgeving van belang kan zijn voor het herstel van de cliënt (en het herstel van de betrokkenen).

Een ander risico is dat de focus ligt op de last en de kans bestaat dat we vanuit een probleemkader de cliënt benaderen. Dat er mono-causale verbanden worden gelegd en cliënt en/of omgeving in ‘gestolde’ schuldtoewijzingen terechtkomen, waardoor de trauma-identiteit verder wordt bevestigd.

Dus gaan we werken met innerlijke delen, ontstaan in een context. Met ingewikkelde thema’s als kunnen spreken en delen, of toch zwijgen of stilvallen. Over de emotionele en lichamelijke verwondingen die voelbaar kunnen zijn, en effect kunnen hebben in relaties. Creativiteit brengt ook in tijden van zwaarte en last, speelsheid en nieuwsgierigheid. Vaardigheden die vaak door de indrukwekkende gebeurtenissen, naar de achtergrond zijn verdwenen.

Programma
Deze verdieping is bedoeld voor hulpverleners die werken met adolescenten / volwassenen en hun systemen, en al ervaring hebben in het veld van trauma en/of verlies. Ervaring leert dat de interventies ook toe te passen zijn voor gezinstherapeuten, die werken met kinderen en jongeren.
Je leert aanvullende interventies die je kunt toevoegen aan je al bestaande (individuele en exposure gerichte) behandelmethodieken zoals EMDR, NET en CGT.

Opleider
Carla van Loon is werkzaam als integratief therapeut en relatietherapeut. Ze is opgeleid vanuit verschillende stromingen en heeft velerlei methodieken en zienswijzen geïntegreerd in haar handelen. Ze was 6 jaar docent en supervisor in het kernteam Social Work, en werkte daarna als freelancer voor o.a. de opleidingen Toegepaste psychologie,  Verpleegkunde, en een beroepsopleiding tot couselor

Aanmelden

Accreditatie & inschrijven
De scholing is geaccrediteerd door NVRG voor 30 punten. Leden van NFG kunnen 16 scholingspunten ontvangen. Je ontvangt een certificaat na afloop.

Inschrijven via patricia@euthopia.nl

 Kosten en data 2024
€ 780,- per persoon inclusief vega lunch en koffie/thee water

Maandag 28 oktober, 11 november, 25 november en 16 december locatie Zandberglaan 54 in Breda.